Ring på tlf: 27 12 02 68
Kategorier

Hvad er MotionsFloorball?

1. Om MotionsFloorball

2. Video med Inspiration

3. Bog om MotionsFloorball

4. Information om forskning og MotionsFloorball

5. Yderligere information om MotionsFloorball

6. Produkter til MotionsFloorball

Foto-Franz-Veisig
Foto: Franz Veisig.

Om MotionsFloorball

Hvad er MotionsFloorball?
MotionsFloorball er et spil med et højt aktivitetsniveau. Spillerne skifter ustandseligt mellem at være i boldbesiddelse og ikke at være i boldbesiddelse:

• Mange retningskift.
• Mange temposkift.
• Mange igangsætninger.
• Urytmiske bevægelser.
• Totalbevægelser.

Banen og spillere
Spillere: Der spilles med 3 spillere på banen ad gangen for hvert hold.
Banen: 10 x 20 meter en god banestørrelse. Dette svarer til en gymnastiksal - eller til at man spiller på tværs i en idrætshal der måler 20 x 40 meter. Spiller man i en idrætshal (20 x 40 meter) kan der således spilles MotionsFloorball på 3-4 baner.

Banen i MotionsFloorball er således mindre end i TurneringsFloorball - og der spilles med færre spillere. Dette gør, at MotionsFloorball kan spilles i mange slags lokaler - og ikke kun i idrætshaller og gymnastiksale.

Bander og afskærmninger
Banen skal så vidt muligt afgrænses med bander eller andre afskærmninger, som forhindrer bolden i at forlade banen. Hvis man ikke har bander kan vægge, skamler, borde eller andet bruges som afskærmning.

Markeringer på banen
MotionsFloorball kan spilles uden markeringer.

Mål
Højde: 60 cm. Bredde: 90 cm. Dybde: 40-50 cm. Som alternativ til kampmål, kan man bruge kegler, stole, tasker m.m. til at markere målets stolper.

Bold
Brug den officielle bold som er fremstillet af plastmateriale, vægt: 21-23 gram.

Spilletid
’For at skabe en høj intensitet i MotionsFloorball er spil til to mål delt op i intervaller. Denne intervalbaserede tilgang er særligt effektiv til at forbedre kondition og sundhed, fordi den samlede mængde af høj intensitet er større, end hvis pauserne var udeladt. Eksempelvis taber man lettere det farlige mavefedt ved høj intensitet sammenlignet med lav.’
Kilde: ’MotionsFloorball – et medrivende idrætskoncept med dokumenteret sundhedseffekt’.

Syv vigtige regler i MotionsFloorball
Det er ikke nødvendigt at kende- og overholde de officielle spilleregler for at få stort udbytte af at spille MotionsFloorball.
’De simple spilleregler er med til at mindske risikoen for skader og medvirker til et højt flow og intensitet i spillet’.
Kilde: ’MotionsFloorball – et medrivende idrætskoncept med dokumenteret sundhedseffekt’.

1) Undgå slag på staven
Når en spiller slår på, låser, løfter eller sparker til en modspillers stav.

2) Undgå skub
Når en spiller, der har bolden under kontrol eller forsøger at nå den, på anden måde end skulder mod skulder presser eller skubber en modspiller.

3) Undgå højt løftet stav
Når en spiller løfter bladet på sin stav over hoftehøjde i tilbagesvinget, før spilleren rammer bolden, eller i fremadsvinget efter spilleren har ramt bolden.

4) Undgå stav mellem ben
Når en markspiller placerer sin stav, sin fod eller sit ben mellem en modspillers ben eller fødder.

5) Undgå liggende spil
Når en markspiller i liggende eller siddende stilling stopper eller spiller bolden.

6) Indslag
Når bolden forlader banen, skal det ikke-fejlende hold tildeles et indslag. Et indslag skal tages fra det sted hvor bolden forlod banen, 1,5 m fra banden.

7) Frislag
Når der begås en forseelse der medfører frislag, skal et frislag tildeles det ikke-fejlende hold. Et frislag skal tages fra det sted, hvor forseelsen blev begået.

Kilde: ’MotionsFloorball – et medrivende idrætskoncept med dokumenteret sundhedseffekt’.
Hent den her: www.copenhagenfloorballcenter.dk/undervisningsmateriale/motionsfloorball-et-medrivende-idraetskoncept-med-dokumenteret-sundhedseffekt.html

 

Video med Inspiration

’MotionsFloorball – Idræt for seniorer’. DGI; 2016. Video 2:34 min.

Udgiver: DGI Idræt for seniorer. Produktion: Racoon Film.
Fagkonsulenter: Anders Kragh Jespersen, Projektmanager, DGI Lab. Michael Milo Jørgensen, Udviklingskonsulent, Floorball Danmark. Jens Albagaard, Floorballklubben Holbæk Bombers.
Spillere: Boldklubben Skjold.

DGI UDGIVER VIDEO OM MOTIONSFLOORBALL - I SAMARBEJDE MED FLOORBALL DANMARK

’Når man først spiller, så glemmer man alt omkring sig, altså tiden den forsvinder simpelthen - så sjovt er det'.

Formand, Floorball Danmark, Thorbjørn Ovedal: ’Denne video er et eksempel på det gode samarbejde mellem DGI og Floorball Danmark i forhold til ’Bevæg dig for livet’. Det er en klar målsætning for Floorball Danmark, at floorballsporten skal nå så mange danskere som muligt, fordi floorball er let tilgængelig og derfor bliver en ideel- og social motionsform for alle i alle aldre’.

Udviklingskonsulent, Floorball Danmark, Michael Milo Jørgensen: 'Man spiller MotionsFloorball på baner der er 10 x 20 meter, fordi forskning har vist at netop den banestørrelse giver den højeste intensitet - når man spiller tre mod tre. Spiller man MotionsFloorball med høj intensitet, min. to gange om ugen i 20 minutter, så lever det op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger'.
Sundhedsstyrelsen: www.sundhedsstyrelsen.dk/da/sundhed-og-livsstil/fysisk-aktivitet/anbefalinger

Udtalelser fra spillere

  • ’Man skulle ikke tro at det var så sjovt at tonse rundt efter en lille bold i min alder - 75 år. Det havde jeg ikke selv forventet'.
  • ’Efter at jeg er begyndt at spille floorball føler jeg mig 10-15 år yngre'.
  • ’Når man først spiller, så glemmer man alt omkring sig, altså tiden den forsvinder simpelthen - så sjovt er det'.
  • ’Man føler bestemt ikke at man er oppe i årene fordi at man farer rundt på den bane og alle er lige.'
  • 'Det har skabt et sammenhold med nogle mennesker, som jeg ikke kendte. Tænk sig at få 21 nye venner i min alder. Altså, man forventer ikke at få ret mange på det tidspunkt’.
  • ’Man skal spille floorball fordi det er sjovt. Det giver én velvære. Og så det venskab og kammeratskab der opstår i forbindelse med det’.


DGI og Floorball Danmark samarbejder om MotionsFloorball frem til år 2025 i ’Bevæg dig for livet’.
Bevæg dig for livet: www.bevaegdigforlivet.dk/bevaeg-dig-for-livet/om-bevaeg-dig-for-livet

 

Bog om MotionsFloorball

MotionsFloorball – et medrivende idrætskoncept med dokumenteret sundhedseffekt

MotionsFloorball er et forskningsbaseret idrætskoncept med dokumenteret sundhedseffekt. MotionsFloorball er let at komme i gang med og kan spilles af alle - uanset forudgående erfaring med floorball. MotionsFloorball handler om sund og effektiv motion i en uformel ramme, hvor fællesskab og gode oplevelser vægtes højt.

MotionsFloorball er målrettet:
• Idrætsforeninger.
• Interesseorganisationer.
• Virksomheder.
• Kommunale forvaltninger.
• Skoler.

Da MotionsFloorball spilles på små baner, kræver det kun et almindelig lokale, lidt udstyr og en håndfuld deltagere for at tanke kan blive til handling. Uanset hvor du vil spille MotionsFloorball, kan du med hjælp fra denne drejebog let komme i gang – med garanti for højt humør på banen og sved på panden.

MotionsFloorball

Foto: Bo Kousgaard, Mikal Schlosser, Jens Albagaard, Jacob Vorup, Kåre Seidelin, Franz Veisig.
Tak til: Forsøgsdeltagerne, Floorballklubben Holbæk Bombers, Boldklubben Skjold.
Faglig sparring: Michael Milo Jørgensen, udviklingskonsulent, Dansk Floorball Union. Bettina Dalgaard Güleryüz, leder af idrætsafdelingen, DGI Storkøbenhavn. Malte Nejst Larsen, ph.d. studerende, Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet.

Jacob Vorup og Kåre Seidelin. ’MotionsFloorball – et medrivende idrætskoncept med dokumenteret sundhedseffekt’. Dansk Floorball Union; 2015. 36 s., ill. ISBN 9788799831241 (TRYK). ISBN 9788799831258 (PDF).

Bog, hæftet; 36 sider ill., kan købes og downloades her:
MotionsFloorball - et medrivende idrætskoncept med dokumenteret sundhedseffekt - Undervisningsbog

 

Information om forskning og MotionsFloorball

Center for Holdspil og Sundhed, Københavns Universitet – og MotionsFloorball

Center for holdspil og sundhed

Kort tid efter åbningen, 2012, begyndte Center for Holdspil og Sundhed, Københavns Universitet (CHS) at forske i floorball. Viden og erfaringer fra disse forskningsprojekter påviste, at når floorball blev spillet ud fra et bestemt koncept – så kunne der dokumenteres signifikante sundhedseffekter. Konceptet definerer baneforhold, spilletid, spillerantal og regler. Og dermed var ’MotionsFloorball’ en realitet.
I januar 2016 afholdte CHS og Floorball Danmark en Netværkskonference under navnet ’MotionsFloorball – nyt idrætskoncept med dokumenteret sundhedseffekt’.
Med konceptet ’MotionsFloorball’ var der dermed skabt interesse for floorball i samfundet hos helt nye interessenter, personer og organisationer, der normalt ikke har tilknytning til ’idrætsmiljøet’ – og som ikke nødvendigvis var interesseret i TurneringsFloorball.

DR (artikel)
Jagten på det gode liv: Nu skal vi spille MotionsFloorball
’En stav og en plastikbold kan gøre underværker for vores krop og sind. Nu vil Floorball Danmark have 30.000 flere i gang med motionsformen.’
Af Hanne Kokkegård
Bliv ikke overrasket, hvis du i de kommende år bliver inviteret til at spille MotionsFloorball eller ser andre spille det i haller, på skoler og arbejdspladsen.
www.dr.dk/levnu/krop/jagten-paa-det-gode-liv-nu-skal-vi-spille-motionsfloorball

TV2 ØST (video)
’17 mænd over 60 år skal spille MotionsFloorball i Ringsted de næste 12 uger. Et projekt skal nemlig undersøge, om fysikken og helbredet kan forbedres’.
26. september 2016.
www.tveast.dk/artikel/seniorer-dyrker-floorball-sundhedens-skyld

TV2 Lorry (video)
Floorball giver ældre livskvalitet
Nyhedsudsendelse: 19:30 - 29. aug. 2016
www.tv2lorry.dk/nyheder/29-08-2016/1930/floorball-giver-aeldre-livskvalitet?autoplay=1#player

MotionsFloorball styrker sundheden hos ældre mænd
FORSKNING: MotionsFloorball kan måske bliver den næste sundhedstrend for mænd med lidt år på bagen. Blot 2 x 24 minutter MotionsFloorball i 12 uger fører nemlig til lavere kolesteroltal, mindre fedt i blodet, en reduktion i risikoen for at få diabetes, positive forandringer på kredsløbet samt øget muskelkraft og bedre fysisk funktionsniveau hos mænd i alderen 65-76 år. Det viser nyt forskningsprojekt fra Center for Holdspil og Sundhed ført an af professor Jens Bangsbo fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.
Resultaterne er publiceret i det anerkendte tidsskrift Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports. ‘Effect of floorball training on blood lipids, body composition, muscle strength, and functional capacity of elderly men’.
www.holdspil.ku.dk/presse/pressemeddelelser/motionsfloorball-styrker-sundheden-hos-aeldre-maend/

Holdspil skal sætte turbo på danskernes trivsel
Center for Holdspil og Sundhed har siden 2012 forsket i holdspils potentiale til at øge danskernes sundhed og trivsel. Nu skal forskningen aktiveres til gavn for danskernes livskvalitet. ’Igennem centerets levetid har vi udviklet store mængder af ny viden om effekten af holdspil som fodbold, håndbold og floorball på sundhed, trivsel og indlæring’.
www.holdspil.ku.dk/nyheder/2016/holdspil-skal-saette-turbo-paa-danskernes-trivsel/

Flot fremmøde til netværksmøde om MotionsFloorball
Netværksmødet tiltrak 47 spørgelystne deltagere, og centrets netværksmedlemmer fik selskab af en række nye ansigter - inviteret af Floorball Danmark - samt en gruppe floorballspillere fra Boldklubben Skjold.
www.holdspil.ku.dk/nyheder/2016/motionsfloorball-i-fokus-til-chs-netvaerksmoede/

Læs mere om forskning og MotionsFloorball: www.holdspil.ku.dk

 

Yderligere information om MotionsFloorball


Michael Milo Jørgensen

Udviklingskonsulent

Idrættens Hus, Brøndby Stadion 20, 2605 Brøndby

(+45) 26 35 57 49 • www.floorball.dk

 

 

Produkter til MotionsFloorball

MotionsFloorball Stave  MotionsFloorball BoldeMotionsFloorball Mål
MotionsFloorball BanderMotionsFloorball Undervisningsmateriale  

Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Fragtfri levering
Kontakt os

Du kan kontakte os på:

Telefon: 27 12 02 68

Send os en e-mail
Undervisningsmaterialer